Završnica – vprašanje medveda

14.05.2007 ob 12:41

Lep sončen nedeljski dan si kajpak turist v Završnici lahko popestri z obislom medvedje družine tik ob tamkajšnjem gostišču. Najprej se fajn in mastno naje, napije, naobčuduje prelepe gorske narave, potem pa odpelje otroke medvede kazat. Tam je mamica medvedka z dvema nabritima mladima in seveda ata medved, ki se ga človek kar ustraši.

Veliko jih je bilo, z menoj vred, ki smo se spraševali, kaj bi človek naredil, če bi ga srečal v gozdu. Hm, kaj ja. Zverina je res velika in mogočna.

Kajpak, medveda za dve mogočni ograji in smo varni. Kako se tile medvedi počutijo, ko so na izložbi stotinam obiskovalcev vsak dan. Kaj se jim plete po glavi. Mogoče so pa res navajeni in ne bi znali drugače preživeti, saj so že od mladosti zaprti.

Mogoče, mogoče pa bi z užitkom pohrustali tiste veseljake, tiste ta glasne, ki se jim na glas smejijo, ki jim vpijejo in žvižgajo, ali pa tiste, ki rečejo: “haha, tako velik medved, pa tako malo se je pokakal, poglej Jožica, poglej,…”

Žalostno, prežalostno mi je bilo gledati te ljudi, te živali.

Pa tako lepo je v Završnici.

r07.jpg

d01.jpg

d03.jpg

d04.jpg

d04a.jpg

d05.jpg

d07.jpg

r09.jpg

r02.jpg

 • Share/Bookmark
 

9 komentarjev na “Završnica – vprašanje medveda”

 1. joze pravi:

  no jest bi tega bedaka, ki ima te medvede takole zaprte zaprl zraven njih. Folk pa tut debilen hodi gledat to svinjarijo!

 2. Človek Človek pravi:

  joze si mi vzel z jezika… uboga žival…

 3. Maj pravi:

  Ni čudno, da kakšen medvedek potem malo podivja in koga napade.

 4. Boštjan pravi:

  vi ste vsi eni retardirani bedaki…pa jih ni treba hodit gledat, če se vam ne dopade…..

  ..pa vse živalske vrtove tud ukinte…idioti!!!!!

 5. samo samo pravi:

  No, no, za ene bedaki eni, za druge idioti drugi. Žal je tako, da smo vsi v enem in istem sistemu iz katerega enostavne poti ni. Zatorej je potrebna strpnost in spoštovanje pa čeprav se sliši skrajno nemogoče.
  Sama logika človeške radovednosti govori o tem, da je najprej, nagonsko, prisotna le ta, šele potem pa, zakaj in kako. Če je medved tam, ga bodo ljudje hodili gladat, če je filmček o kamenjanju dekliča na netu, ga bodo ljudje gledali. Sele potem se bojo zgražali in pilili nohte in drgnili zobe. Ko bo evforija pošla in bo čustvo preskočilo na razum, potem se bo mogoče začela konstruktivna debata.
  Tisto kamenjanje mi je res dalo misliti zadnjič. Ampak na koncu kaj lahko naredim, jaz, kot posameznik, spremenim muslimanske zakone, dolgoletno tradicijo,…Ne. Po eni strani se pritožujemo nad nadvlado žensk, po drugi pa kritiziramo način obvladovanja moči žensk.
  Hm. Nikomur nočem žalega, razumem ene in druge, tako tiste, ki so kamenjali deklico, kot tiste ki imajo zaprte medvede, kot tiste, ki činčile odirajo še žive,… Tako so se odločili, tako so navajeni, taki so,… Drugi smo drugačni, pa nas oni mogoče ne razumejo, mogoče pa,…
  Obsojati je najenostavnejša stvar. Razumeti malo težje. Ozavestiti in spremeniti pa najtežje.
  Bodite strpni in radi se imejte.

 6. chef chef pravi:

  Tako kot tisti oštir pri Kočevju! Isti drek.

 7. Fuga pravi:

  Ja, toliko besed o varstvu živali, pa o ohranjanju naravne in kulturne dediščine, pa subvencije in dotacije, pa izobraževalni programi in simpoziji. Ampak jagri se šele takrat oglasijo, ko gre za dotacije lovskim družinam, pa za lovske obleke in lovske piknike, ter predvsem, za medijsko popularne trofejne odstrele. Je pač tako, da je v urbanih okoljih skrb za divje živali prepuščena človeku. To kar pa vidim donstadan, divjad v ogradah, ne samo medvede, ampak tudi jelene, srnjake, košute, ki jih pobijajo za divjačinske salame, … to, to pa mi gre na kozlanje. Je hujš, kot lastninjenje lovskih bajt. {Ja, saj menda so jagri odgovorni za to, kaj se sme in kaj ne}.

 8. Peter pravi:

  Medvedi v kletki….to je cisto clovesko, ne. Ti se imajo sreco….poglejmo raje kaj delamo sami seb. Meje, vize, davki, nesteto pravil….in se in se. Smo se mlada zivalska vrsta in se se ucimo. Sm druge, starejse in bolj inteligentne vrste nimajo srece, da so z nami na tem svetu:)

 9. Tomotov plac » Objave » MTB: špricanje adrenalina na Bornovi poti pravi:

  [...] Zelenice smo se nato spustili mimo izvira Završnice in Jagrskih bajt v dolino Završnice. Lep, dolg, posut z velikimi kamni in nezahteven spust po pašnikih in traktorskih poteh, ki se v [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !