ZOO

16.07.2007 ob 11:29

Ok, dovolj je bilo heca z estetiko in obdelavami in karnekizmi in učenjem digitalne fotografije.

Sedaj pa zares, sedaj pa zgodbe. Bit fotografije, kakor pravi Susan Sontag, je v prikazovanju resničnosti. Iskanju in odkrivanju resničnosti drugim, ki tega ne vidijo,…

In kaj lahko človek vidi v ZOO-ju kjer večina fotografov s svojimi malimi digitalci ali pa velikimi teleobjektivi lovi živali podolgem in počez?

Klasiko. Ko greš tja prvič, premajhne, predvsem prenizke kletke. Ko greš drugič, se ti že ne zdijo tako majhne, ko greš tretjič se ti zdijo že normalne in se ne pritožuješ in sprejmeš. Hecno in žalostno. Je že res, da morski lev Kalle – glavna atrakcija, veselo skače iz vode, ko ga hranijo, kako ne bi, če pa dobi tistih par rib za to,… Je že res, da ima planinski orel tako žalosten pogled, da me je srce zabolelo, kako ga ne bi imel, ne vem če s krili ravno normalno zakroži po kletki. Je že res, da slon osamljeno buta v tisto gumo, ki mu visi pred rilcem, ja, zgleda da to dela z veseljem. In še bi lahko naštevali. Kako so si ježevci skoraj pojedli streho, kako lev in levinja skoraj nimata sence, kako opice živijo v pretesnem betonu sredi zelenega Rožnika,… Nekateri pa na prvi pogled imajo veliko prostora. Kozorogi naprimer, ris, jeleni, koze,…

Ja, živalski vrt za ljudske množice vedeželjnih ljudi. Ko sem bil sedaj spet tam po dolgih letih, kakih dvajsetih mislim da, ugotavljam da se kaj dosti ni spremenilo, v večini ostaja podobno kot je bilo.

In kupujemo polletne karte, logično, za tri obiske dobiš polletnen vstop (karte v akciji), vozimo otroke tja, da spoznavajo živali, da se potem nekaterim smejijo, drugim pačijo, tretjim rogajo – ujetnikom, sužnjem. No, niso vsi taki, v bistvu so v manjšini. In kar hodimo in kar vztrajamo čeprav vemo.

Ja, že tisočkrat povedana tema, kajpak, kot toliko njih podobnih, ki se te dotaknejo za par minut, potem pa odidejo in se pozabijo. Napaka!

Se vedno bomo hodili in upali, da se bo kakšna kletka povečala in kakšna mreža dvignila,… Mogoče je pa župan ljubitelj živali,…

011.jpg

Morski lev Kalle je skočil iz vode in se dotaknil žogice na palici, obiskovalci so bili navdušeni.

021.jpg

Slon in njegovo igralo.

031.jpg

Opičja kletka – prava drevesa so na dosegu roke.

043.jpg

Mladi kozorog opazuje in je hkrati opazovan, vmes je le debela ograja.

05.jpg

Ara. Ptiči imajo krila, da lahko letijo!

 • Share/Bookmark
 

6 komentarjev na “ZOO”

 1. dr. Onyx pravi:

  Živalski vrtovi so za ljudi ne za živali.

 2. Klemen pravi:

  katera tema pa ni bila že 100x povedana, samo nažalost je res. če se veliko o nečem pove še ne pomeni, da se kaj reši. Samo prej se navadiš, da je temu tako. in vsak ki se spomni povedat temo še 101 in vzbudi kanček slabe vesti ljudem, ki to podperajo je dobrodošel. Zooja ne podperam. Vsaj ne če so živali v takih pogojih. Nazadnje 2x ko sem šel v zoo sem se pretihotapu notr:)

 3. vvooodnarka vvooodnarka pravi:

  Saj nekaj so delali na povečanju živalskega vrta, a se to res nič ne pozna ? Kaj pa morda odprto pismo z pobudo in prošnjo, da se vendar že stvari premaknejo v dobro živali, in ne, da so natlačene in jih obiskovalci lahko tako več vidijo…..

 4. samo samo pravi:

  Hvala vsem.
  En paradoks: več ko bomo hodili v živalski vrt, več ko bomo tam pustili denarja, s predpostavko, da vodstvo dejansko želi živalim dobro, prej se bo kaj spremenilo. Oziroma bo živalim lepše, vsaj z našega stališča. V bistvu se je težko postavljat v kožo teh živali. Ker, kdaj smo pa mi sužnji in nemočni zaporniki proti lastni volji? Mislim da tudi smo kdaj, a ne.
  Torej, pojdite gledat te živali, ker boste s tem še najbolj koristni. Da je pa potrebno prepričat prave ljudi, da se ta denar pravilno porabi, je pa druga zgodba,… Aktivizem? Hm, mogoče res ja. Tale moja objava tule je pravgotovo premalo.

 5. ivan pravi:

  Poznaš morda Winograndovo delo iz živalskega vrta? Ene dve fotki sta tule:

  http://www.artcritical.com/appel/BAWinogrand.htm

  izdal pa je tudi knjigo

  http://www.amazon.com/Garry-Winogrand-Animals-John-Szarkowski/dp/0870706330

 6. samo samo pravi:

  ivan, vidiš, tega pa res nisem poznal prej. Hvala.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !