Foto problemi?

17.08.2007 ob 12:04

Zadnje čase iščem ideje za foto projekte.

Pa sem malo brskal po arhivu in prišel do zaključka, da imamo v naši super simpatični deželici še vedno kakšne probleme, ki bi se jih bi bilo mogoče zanimivo lotiti s fotoaparatom pred očesom.

Tole sem našel v arhivu (iz časov, ko sem bil fotoreporter):

03a1.jpg

Alkoholizem – tole sem slikal nekoč v Baški grapi, pritisnil sem v momentu, ko je novinar ob meni zakričal “U matr, glej ga norca pijanega sredi ceste.”

01a1.jpg

Problem klimatskih sprememb – kaj bi komentiral, to je svetovni problem. Opozarjanje ne bo dovolj, potrebno se po dejansko prijeti v roke in se naučiti drugače živeti.

dalec1.jpg

Daleč daleč je za naju pomlad. Problem staranja populacije in natalitete. Glede na to, kako se imamo fajn v naši prečudoviti deželici in glede na to, da je imeti otroke nad super fajn, ne vem zakaj ne bi bolj delali na tem. Pa saj delamo, a ne. Zadnje čase se vidi ogromno nosečnic in mladih družinic, mamic, očijev,… z vozički in malimi otročiči. Postaja to trend? Upam, da ne modna muha.

marija2a1.jpg

Tole je pa meni moja top 5 fotografija! To je Marija ena prvih ljubljanskih klošark.

No, problem revščine, brezdomstva, … je problem, ki je tako znan, da se dejansko kar navadimo nanj. In na kar se človek navadi enostavno ne opazi več. Pa je potrebno gledati te probleme. Le če jih bomo gledali, jih bomo nekoč mogoče tudi dejansko videli in potem kaj naredili.

muhe1.jpg

Problem cest in smrti na njih. Problem tako ljudi kot tudi živali.

p3a.jpg

Problem Slovenije – tranzitne deželice. Fotografija iz “doma” za prebežnike.

pol1a2.jpg

Slovenija do Rima. Problem “majhnosti” je vedno potrebno izkoristiti. Ravno v tem je naš bit in naša moč.

Je že res, da je košarkaš velik in daleč vidi in dela velike korake. Ampak, mali možic se pa v gužvi prej pririne, med nogami, do govorniškega odra in od tam še bolje vidi. Hec?!

otroc-5a.jpg

Problem senc in sonc v družbi, državi, gospodarstvu in tako dalje. Povsod so ene sence, ki se na račun osvetljenih plazijo naokoli in pridigajo.

otroc-4a.jpg

Problem zlorab. Živali, otrok, žensk, ostarelih, delavcev,… ne-močnih. Ne-močni so tisti, ki dejansko niso močni. A je potrebno take zlo-rabljati (drugače povedano: uporabljati zlo), v lastne koristi, v lastno krepitev moči, čeprav je že prisotna? Človeška logika je pač človeška.

o02a1.jpg

Ja, zlorablja se otroke in ti zlorabljajo naprej, kaj pa naj, saj niso krivi, drugega ne znajo/poznajo. Vsako znanje zahteva napor učenja, veliko lažja je pot nasilja.

polic1.jpg

Krotiti nasilje z nasiljem je najlažje. Ampak včasih enostavno ne gre drugače. Fotografija je nastala po nogometni tekmi, ko je prišlo do spora med navijači.

otroc-1a.jpg

Problem nasilja v družini. Največji problem družbe. Otroci vidijo nasilje in se ga naučijo kot osnovni vzorec obnašanja in reševanja konfliktov. Ta problem se lahko vleče in vleče in povzroči nepopravljivo škodo. Potrebno je le zagledati ta lasten problem, se zamisliti, analizirati, začeti delati na tem in stvar razrešiti. In potem se en dan zbudiš in rečeš, rad se imam.

krave.jpg

Še ena moja top 5 fotografija.

Naj si jo vsak sam obrazloži. Zgodb je v njej kar precej.

Nekdo je, ko je videl to fotografijo, rekel: “Krave in farji to je vse isti drek, vsi nam presite riti kažejo.” Nekdo drugi je pa rekel: “Poglej, pred cerkvijo se še krave priklonijo. Vidiš, moč boga je neizmerna.” Oba sta bila enako navdušena nad to fotografijo. Ja, 100 ljudi, 100 čudi.

Naj zaključim tole moje razmišljanje o fotoprojektih, ki bi se jih dalo zazviti, čeprav so bili že 100x povedani, z enim vicem.

Stari oča Francl sedi pred hišo in vleče pipo, pa pride mimo en mlad fante, pa mu reče Francl: “A veš da bo v nedeljo cel hudič?” Pa vpraša mladec: “Kje pa bo ta cel hudič?”

“Ja v cerkvi pri maši, kje pa.” mu s pobalinsko iskrico v ostarelih očeh, hudomušno odgovori oča Francl.

:)

Radi se imejte.

 • Share/Bookmark
 

11 komentarjev na “Foto problemi?”

 1. daniyel daniyel pravi:

  Navdušen sem nad slikami,res so odlične.

 2. mik pravi:

  Triptih:

  ostro oko,
  hitra reakcija
  in….ošiljeno pero.

  Kaj sem že hotel povedati?
  ¨Ko bi bilo več takšnih¨!

 3. Pi.Roman Pi.Roman pravi:

  Samo, bi bil pripravljen imeti kakšno mini delavnico za nas blogerje, ki smo željni več znanja o fotografiji? Recimo, bi se dobili en dan, pa imeli nekakšen delovni izlet. Ali pa (tako bi dosegel še več interesentov) vsaj napišeš kakšen post na omenjeno temo.

  To bi bilo res super!

 4. vvooodnarka vvooodnarka pravi:

  Slike so zmeraj zgovorne. Če gledaš s srcem pa jih še razumeš.

 5. erzo erzo pravi:

  Zakon slike, fantastičen pomen! Respect! I like it B&W!

 6. Sharky pravi:

  bravo…odlične fotografije!!!

 7. chef chef pravi:

  Vaaaaauuuuuuuu! Nekatere so me totalno impresionirale!

  Mislim, da se spomnim Marije… povsod je je bilo dosti… potem je pa izginila, sploh ne vem kdaj. S kakšno lahkoto pozabimo na človeka, ki smo ga prej praktično vsak dan srečevali…

 8. Klemen pravi:

  kapo dol. se že veselim končanega projekta:)

  p.s: lahko bi se dobila na kšni kavi in predebaterala o reviji, fotkanju itd..

 9. robert pravi:

  ti bi mogu bit fotoreporter … R

 10. samo samo pravi:

  Hvala vsem za komentarje.

  robert, pa saj sem bil. :) Pa saj spet postajam – blogerski fotoreporter. :)

  Klemen, pa bi se res lahko dobila ja. Se slišiva.

  chef, lahkotnost pozabljanja je res neverjetna, ampak v nekem trenutku tudi nujna varovalka. Živeti v preteklosti je nemogoče.

  Pi.Roman, hm. Ja, če je kdo zainteresiran za kakšno delavnico ali foto izlet, naj sporoči. Če bo dovolj interesentov, zakaj pa ne. Ampak, kaj bi pa sploh radi izvedeli? Kako deljuje fotoaparat, zgodovino fotografije, kaj je zaslonka, kaj je svetloba, kaj je objektiv, kaj je kompozicija? Zakaj je zlati rez, diagonala, tretine, sredine, horizont,… pomemben?
  Hm. Naučiti se fotografirati? Naučiti se opazovati? Pa katera veja fotografije? Reporterska?
  Ali bi radi izvedeli kako sam razmišljam o fotografiji, kaj se mi zdi bit in kaj ne,…? Bi radi vedeli kako sam fotografiram?
  No, če zbereš interesente in če se ve zakaj in kaj, potem se komot lahko slišimo in kaj dogovorimo.
  Da bi pa pisal o tem? Hm. Za koga? Zakaj? Kaj?,…

 11. found sister pravi:

  jah…šele pred kratkim odkrila tvoj blogec in….med drugim našla tvoj star material iz katerega sem se učila o svetlobi kadriranju, kompoziciji,….izpovedi…. simboliki…….

  še vedno presenečaš in navdihuješ!!!!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !