Potrošnik – fotoreportaža

22.08.2007 ob 10:22

Ena moja znanka je taka, da vsakič ko pridemo na obisk, skoraj ne govori drugega kot o oblekah. Kaj je kupila, kaj je videla, kaj je rezervirala, kaj je nekje opazila,…

Skratka, nekaj kar mi je bilo še do nedavnega normalno, mi sedaj, ko sem malenkost spremenil koncept življenja, nekako ne deluje več logično. Pa je fajn človek, tale znanka.

In sem se opazoval in sem opazoval tudi druge, ko smo bili spet v BTC-ju in spet nekaj nabavljali. Ni kaj, potrošniki smo. In kaj to pomeni? Da trošimo, da potrošimo. Tok našega funkcioniranja je dokaj enostaven, klasika. Najprej se izšolamo, potem dobimo službo, za to kar naredimo, pa dobimo denar. In ko imamo denar, kaj potem? Najprej so najbolj nujne stvari kot hrana, pijača, bivališče, osnovne obleke, čevlji, itd, itd, …. Kar ostane pa porabimo za lastne užitke ali pa nalagamo in varčujemo, isto za lastne užike, le da pridejo na vrsto malce kasneje. Ampak, v nekem trenutku se zgodi, da lahko tako nujne kot “stvari za užitek” postanejo primaren bit našega življenja. Sekundarno postane primarno, primarno sekundarno. Religija meteriala. In smo spet pri vsakem posamezniku in “100 ljudi, 100 čudi” in “vsak se odloča zase” .

Kaj se zgodi, ko postane telefon pomembnejši od klicanja z njim, kaj pomeni, da je avto pomembnejši, ko je parkiran, kot pa, ko se peljemo z njim, zakaj je minimalistično stanovanje tako izčiščeno, da nimamo kam odložiti oblek, itd,…

Ko se pojavi dejanski problem, kot npr. resna bolezen, neverjetno hitro spet postane primarno primarno in takisto hitro ti je za vse ostalo “ravno do Kosova”.

Nekoč, ko so se pri nas šele začeli pojavljati nakupovalni centri, sem delal eno fotoreportažo o portošniku. Hotel sem prikazati to odtujenost, samoto sredi ogromnih polic in neskončno artiklov,… Razmišljanje je spet prišlo na isto kjer je že enkrat bilo. Ja, važno da rotira. :)

Fotoreportaža:

00.jpg

Sodoben voz, nekaterim najljubše prevozno stredstvo.

012.jpg

So otoci nedolžne žrtve “nujnega” potrošništva?

023.jpg

Ja fotografija sploh lahko bolj banalna? David ameriški junak, se smehlja potrošniku. Kakšna parodija.

034.jpg

Več kot je artiklov, več kot je izbire, več časa gre za izbiro pravega.

042.jpg

V vsej tej poplavi materiala, se človek v ogledalu kar spregleda. Vse je pomembno, razen človeka.

053.jpg

Pri hrani je pomembno kako je lepa, ne kako je kvalitetna. Čeprav, zadnje čase se trend res spreminja. Upam, da bo šlo tako tudi v naprej.

063.jpg

Ja, fotografija je strešena, pa kaj. Če bi bila le fotografija strešena bi bilo odlično. Novodobna otroška igrišča.

073.jpg

Otroci. Sonce zamenja neonka, svež zrak zamenja klimat, …

082.jpg

Čakanje na boljše čase? Čakanje na sveži zrak in sonce?

091.jpg

In vsi smo srečni in veseli.

Kje je pa rešitev problema potrošništva? Enostavna, potrošiti je potrebno toliko kot dejansko potrebujemo. In z glavo razmisliti kaj potrebujemo za to, da smo srečni.

 • Share/Bookmark
 

6 komentarjev na “Potrošnik – fotoreportaža”

 1. chef chef pravi:

  Sem za prvo fotko!

 2. Klemen pravi:

  občudoval sem jo že na slo-foto. sedaj je obogatena še s tekstom. bravo

 3. Lenart Senica pravi:

  Jap, ta serija zmaga.

 4. diaaa diaaa pravi:

  Te fotke so verjetno najboljši do sedaj viden poskus, kako spraviti pojem “potrošništvo” v sliko. Zakon, res.

 5. samo samo pravi:

  Hvala vam.

 6. Andrej pravi:

  Samo; super, res. Nima smisla prek tipkovnice, zato več drugič, ob kavi, pivu …

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !