Nikkor 200mm/f2 = F.R.I.K.

31.08.2007 ob 13:08

Dobilo se nas je pet fantkov, da na roke preizkusimo eno veliko igračo. Ni kaj, moški smo res hecni. Kako nas ti tehnični vrhunci nekam odnesejo. In so bili nasmeški in malodane vzdihi, ko smo objektiv premetavali po rokah. :)

014.jpg

Ker me tehnični podatki ne zanimajo ne vem kako, ampak me zanima fotografiranje samo in fotografije, ki nastanejo, sem pač fotografiral z njim kot vem in znam. 200 mm je seveda fiksnih, zaslonko sem dal na najmanj in šel malo šklocat naokoli.

Kdor ne pozna fiksnih objektivov, ampak le zume, ne ve, kako zabavno je delo s takim objektivom. Fotografijo moraš narediti le s kadriranjem – izrezom, ki pa ga ne moreš povečati, pomanjšati. Po domače: tole imaš, znajdi se.

Vedno sem rad delal s fiksnimi objektivi, ker je tako vse skupaj bolj zanimivo. Zumirati se mora fotograf in ne objektiv. V praksi to pomeni: korak naprej, dva nazaj, tri naprej,… Vse skupaj je bolj minimalistično, bolj pristno.

In kaj je zaključek tega testa? To, da je ta objektiv dejansko neverjeten! V vsem. Je pa tako specifičen, da je dejansko potrebno vedeti zakaj ga nabaviti in kaj z njim fotografirati.

Kot navadno so spodnje fotografije, kar se izreza tiče, take, kot so bile posnete. Tudi to mi je bil vedno izziv, narediti izrez ko fotografiraš, ne pa potem v postprodukciji.

No, tule je par posnetkov oziroma F.R.I.K. (Fotografiraj Rekreativno In Kreativno):

027.jpg

Lokacija testiranja – Logatec. Mnogi ga poznamo le kolikor se peljemo skozenj. Pa je veliko več, bili smo npr. priča literarnega večera v zelo zanimivem ambientu. Fotografija s širokokotnikom. Ostale so pa z 200/f2 na f2.

076.jpg

grafika

044.jpg

en zvit znak

056.jpg

kuža

142.jpg

mobifotografiranje kužija

094.jpg

ujetnik mreže

104.jpg

novodobni kozolci

131.jpg

goooooooooolllllllllllllllllllllll (se oko kar malo zmede, a ne :) )

 • Share/Bookmark
 

17 komentarjev na “Nikkor 200mm/f2 = F.R.I.K.”

 1. Nataša pravi:

  Uf kašne barve, zeleno ki te hočem zeleno.

 2. akvarij pravi:

  me vzamete kdaj s sabo, da se kaj naučim? ;-)
  “kozolci” mi je pa najbolj všeč!

 3. daniyel daniyel pravi:

  super fotografije.

 4. buba švabe buba švabe pravi:

  Hud objektiv. :shock:

 5. samo samo pravi:

  Hvala vsem.

 6. Klemen pravi:

  zakon:) fiksni objektivi so pa itaq konc.

 7. Peter Zakrajšek pravi:

  Hej, ta model mora bit pa res močan da lohk drži tak objektiv! Morm rečt da je 200 f2 super stvarca, samo ni za vsako rabo. Če ga postaviš na monopod je ku, drugač je pa neopisno težak!

  Fotke riše pa itak tako noro da to sploh ni res. Samo dobra fotka!!

 8. Lenart Senica pravi:

  Jebote, kakšna leča! :o
  Ja, se strinjam – fiksni so čisto svoj svet, mene osvobajajo.

  Ajd

 9. samo samo pravi:

  Lenart, tale bi te še kako osvobodil. Predvsem denarnico bi ti osvobodil. :)
  Ne, šalo na stran, objektiv je res strašen. Hiter, da ni za verjet. Na F5 je tako žgal, da je noro. Oster, da tudi ne moreš verjet in to na f2. Peter, res je težak, a če si profi, ki si kruh služi z njim, potem pozabiš na to težo. Res je zelo specifičen objektiv. Športno fin. :)

 10. chef chef pravi:

  Nimam o stvareh pojma, me pa zanima, čemu, razen zabavi, služi fiksen opbjektiv.

 11. samo samo pravi:

  chef, fiksen objektiv pomeni da ni zum. Bolj se moraš premikati gor pa dol, bolj si omejen,… Kar pa istočasno pomeni, da je stvar bolj zanimiva, nudi večji izziv in s tem tudi večje zadovoljstvo. To je psihološki efekt. Tehnološki pa, da so taki objektivi navadno bolj kakovostni kot pa zum oblektivi, ker je kakovost skoncentrirana le na eno goriščnico. V bistvu so navadno fiksni objektivi bolj za res resno delo, kot pa za zabavo, tudi cena je temu primerna. Jih je pa zabavno uporabljati.
  Zgoraj omenjeni objetviv je npr. super za dvoranske športe kot so rokomet, košarka, odbojka,… Če si z njim služiš kruh in mleko, pa še kakšen jogurt sem pa tja, potem ga je fajn imeti. No, če imaš denar in ga nimaš kam drugam dati, ga tudi lahko daš v ta objektiv. :)

 12. mici mici pravi:

  Samo, fenomenalne fotke.
  Tudi sama trenutno gledam za fotoaparatom, ki ni “trotl zihr”, ker mi taki pač ne sedejo – sem bolj tip človeka, ki se raje malo matra, pa potem lepše slike ven pridejo ;-)

 13. hakan pravi:

  Objektiv je špica. Smo se mel kr dobr, sam roka še zmer boli ko je tolk težek.

  lp Aleš Štebe

 14. chef chef pravi:

  Tehnološke prednosti so me zanimale, ja. Hvala :D

 15. sekundek pravi:

  Madona kak gviht. Sem enkrat ceno gledal te zverine, pa me je skor na rit vrgl. In vidim, da riše nenormalno noro.

 16. tomaž pravi:

  Se mi zdi, da delate veliko prahu okrog tega objektiva.Da bi objektivovo kvaliteto preko slik lahko ocenjeval, bi moralo pisati ob sliki še s kakšne razdalje,časom,zaslonko,ISO vrednost in še kaj, so bile slikane. Barve pa lahko naredimo na PC takšne kot želimo.
  To ne pomeni, da ni dober, le pretiravati ni treba ker ne Nikonov in drag.

 17. samo samo pravi:

  mici, :)
  hakan, upam, da so roke že prišle k sebi. :)
  chef, :)
  sekundek, objektiv je dvakratni metalec na rit ja – cena, kvaliteta. :)
  tomaž, objektiv je pač namenjen resni uporabi in s tem resnim uporabnikom. Jaz sem ga preizkusil za štos, takega objektiva sploh ne rabim in ga zato ne bi hotel imeti. Če bi pa fotografiral šport, potem pa,… Za kar delam sam je dovolj en aparat in en mali objektiv.
  Če hočeš ti pošljem eno original fotografijo z njim, pa potem presodi kvaliteto.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !