Blejske kremšnite s čebulo

25.09.2007 ob 12:32

V nedeljo je bilo na Bledu, na sprehajališču okrog jezera, klasično veliko ljudi. Kot se spodobi za lepo nedeljsko popoldne. Starši z vozički in v njih spečimi, norečimi, smejočimi, razigranimi, jokajočimi,… otroci.

36.jpg

Pari – mladi, malo manj mladi, pa tudi starejših se ni manjkalo, ki so iskali objem ter se večinoma zadrževali na klopcah in zrli nekam v daljavo. Zrli so, videli pa nič drugega kot le ljubljeno osebo poleg sebe. Pa ogromno turistov. Slišal sem Italijane, Nemce, Angleže, Hrvate, ki so se sprehajali, gledali lepote, fotografirali in se fotografirali.

Sam sem na sprehodu poskušal opaziti “lepote”, ki niso v korist Bledu in Sloveniji. Saj vemo, če gremo sami v tujino in je vse lepo urejeno, čisto, vzdrževano,… rečemo: “Kako lepo je tule, le poglej. Ko bi bilo pri nas takole…” Če pa nam kaj ni všeč pa rečemo: “Ajej ja, tile tule bi pa res lahko bolj uredili okolico. Saj je slabše kot pri nas…”

Kaj rečejo turisti, ki pridejo na Bled? Kaj rečejo, ko vidijo na spodnjih fotografijah vidne zadeve, vsem na očeh? Se zadovoljijo s pogledom na cerkvico, račke in kremšnito? Kremšnito s čebulo, ker oči zapečejo in zaskelijo. Tako malo je potrebno, da se stvari uredijo. Le dobra volja. Ampak ne… Kriv je denar, kriv je župan, občina, kriva je država in njena vlada,… “Logična” miselnost tipičnih slovencelnov.

Takole bom zaključil: Če se naješ jedilne čokolade in se potem ene par dni ne moreš pošteno “usrati”, kdo je kriv za to? Janša?

Lepote:

013.jpg

“Zapuščena” Vila Prešeren.

022.jpg

Čudno odstranjena luč.

033.jpg

“Omanova vila”.

043.jpg

Zaloga razglednic.

062.jpg

Potopljen čoln, posledica neverjetne količine padavin.

07a.jpg

Tihožitje.

082.jpg

Izvirni smetnjaki.

091.jpg

Poslikave na tribunah.

121.jpg

Zazelenitev tribun.

131.jpg

Zapuščena pergola.

15.jpg

Izvirni tuši.

161.jpg

Premalo potk ob jezeru?

181.jpg

Nevzdrževane luči pod Vilo Bled.

201.jpg

Je bilo manj listja, ko je tule maširal Tito?

21.jpg

Zlomljen naslon klopce.

221.jpg

Ribič ribič me je ujel.

231.jpg

Tihožitje po odstranitvi luči.

241.jpg

Ogledalo.

371.jpg

Tihožitje po odstranitvi luči.

26.jpg

“Vila predpodrtija”.

27.jpg

Zazelenitev.

281.jpg

Kanalizacijski element ob jezeru.

291.jpg

Koš.

30.jpg

Zazelenjenost.

311.jpg

Vsem dostopen muholovec.

32.jpg

Zarjavele zastave.

33.jpg

Stopnišče.

25.jpg

Kaj je na tej fotografiji gorenjskega? Napis Gorenjska banka in rdeče rože na oknih.

34.jpg

Gorenjske rože.

35.jpg

Skladišče za stole in mize.

053.jpg

Vprašanje kaj od zgoraj prikazanega sploh kdo opazi. Ker je Bled pač naš turistični biser.

 • Share/Bookmark
 

40 komentarjev na “Blejske kremšnite s čebulo”

 1. Kogi pravi:

  Bled bi lahko bil marskje lepši.
  Lahko bi že sami prijeli za lopate in krampe!
  —————————————————-
  Še ena nevmesna:
  Všeč mi je tvoj: Ribič ribič me je ujel. :D

 2. samo samo pravi:

  Kogi, :) .
  Bled je naš biser, le včasih bi ga bilo potrebno malo zloščiti.

 3. sekundek pravi:

  Odlično prikazano in še sam sem brez besed. Da so zaprli tisto vilo. Še vedno se spomnem, kakše gužve so tam bile. Bo treba mal po naših beticah počistit in se zdramit iz zimskega spanca.

 4. samo samo pravi:

  Počasi bo treba “foušijo” in “denar, vse za denar”, spremeniti v “mi se imamo fajn”. Pa una mi je dobra: “Zakaj bi jaz, če sosed ne,…”
  Slovencelni. :)
  Seveda pa je najprej potrebno dobiti inteligentne, bolj daleč gledajoče investitorje.

 5. chef chef pravi:

  K srečini domačini s svojo kritičnostjo take stvari prej opazimo kot tujci.

  Vsekakor je pa vse to precej sramotno, sploh zato, ker gre za nekakšno mondeno središče.

  In seveda je za vse kriv Janša, a tega nisi vedel :) Mi enostavno ni jasno, kako mu je v treh letih uspelo zasrat absolutno vse :mrgreen:

  Všeč mi je fotografija stopnišča z listjem. Mene to ne moti, celo všeč mi je :D

 6. Ziga pravi:

  Lep črno bel Bled….
  Žalostno.

 7. samo samo pravi:

  chef, :) Janša, Janša. Takoj po vojni za Slovenijo, je na vseh drevesih med Vipavo in Vrhpoljem (Vipavska dolina) pisalo “Janša junak”. Dober grafit, a ne. :)
  Žiga, pozdravljen. Ja, nimaš kaj. ČB ja. :)

 8. pet-in-g-seks pet-in-g-seks pravi:

  spet te lepe fotke (tudi) grdih stvari … pohvale. spet.

 9. jojo pravi:

  Ni denarja za take stvari.Kaj ma pa Janša pri tem da ga omenjate mi pa ni jasno.Lep pozdrav JOJO

 10. samo samo pravi:

  pet-in-g-seks, hvala :)
  jojo, zadnje čase je za vse kriv Janša. Tako se namreč naveliko govori. Včasih je bil pa Kučan. To je pač šala, a nekateri kot kaže res tako mislijo. :)
  Da pa ni denarja, to mi pa prosim ne govoriti. Če je volja in pogled bolj daleč naprej, potem se denar dobi, tako ali drugače!

 11. jojo pravi:

  Že drži samo danes ima vsaka stvar,ki je bila na sliki svojega lastnika oziroma pripada nekomu,ki je dolžan(naj bi bil) to pomankljivost otpravit in poskrbeti kod pravi gospodar v kar si naj bo v ponos.
  l..p

 12. Jože pravi:

  Objavljeni posnetki res niso v prid gorenjskemu biseru Bled. Naziv biser ali odličnost zahteva zares popolnost in urejenost okolja in infrastrukture določenega območja. Res je tudi, da je avtor posnetke skrbno izbral, ki pa so za odgovorne zelo dobrodošli in koristni, seveda če jih odgovorni sprejmejo za dobro namerne. Včasih ljudje ne vidimo napak, pa čeprav se nahajajo tik pred našimi očmi. Za nadaljne komentarje pa sprašujem, ali znamo “Slovenclji” sprejemati kritike za dobro namerne in ali konstruktivno odgovarjamo oziroma reagiramo na njih, mislim da ne. Potrebno se bo navaditi nanje.

 13. superhik pravi:

  Za zastonjkarje inu močvirneke je tole še tavžntkrat predobr, PJM

 14. mweiss pravi:

  Ne vem zakaj kritizirate Blejce. Če vam podoba ni všeč, pač tja ne hodite. Jaz ne hodim. Pa tudi tiste njihove »slavne kremšnite« (od Šmona ali pa iz tiste restavracije ob jezeru) za mene niso ne vem kakšen razlog za obisk.

 15. veter14 veter14 pravi:

  Sem leto dni zivel na Bledu in nisem nic od tega opazil….pa sem vsak dan tekel okoli jezera….najbrz vidim samo lepe stvari…..je pa drgac zakon in ga malce pogresam…se mogoce vrnem kdaj:)

 16. malina1 malina1 pravi:

  tut men bled ni neky the best…mislm, da glede na to da je turisticn kraj, da bi mogl mal fest bl uredit use skp…dogaja se nikol nc…razn u STOP-u (NE) :P :D …kremsnite se mi ne zdijo nc posebnga pa se relativno drage so…
  ceprou…za zabarje je itak ful dobro ne (…u mislih mam tiste k se sam preseravajo pa ne vejo kaj bi z dnarjem…vem da obstajajo tut normalni oz. zelo vredu ljudje iz LJ)…pa tako je romanticno… ja pa kua se…pa zravn se ti use obrne k vids kako je use zanemarjen….zakaj?jansa :P :D …jst tut mislm da bi se z dobro voljo dal marsikj nardit….pa tut mislm, da mal fest (vsi k majo tle kj zravn) nimajo pojma od turizma…ceprou zgleda da pridejo skos…

  aja ….enkrat mi je ena punca potozila (z LJ :D ):” a ves da sva bla s fantm (on je z gorenske{zelo bliz bleda} op.p.) odkar sva skupi (cca. 1 let) sam 2x na bledu.” pol sm jo pa vprasala ce ji je tko usec bled al kaj da se ji tok gre tja… pa mi je odgovorila:”mah niti ne…sam k nej bi biu bled kao ful romanticn pa to…pa usi tja hodjo.” :S :D …seveda sm si samo misnla svoje…

  P.S. zelo dobre slike :)

 17. Leontina pravi:

  Če si zaljubljen v Bled, ali v enega Blejca, pol vseh teh pomanjkljivosti niti opaziš ne. Oči imaš le za tistega, ki je poleg tebe. Jonas je imel eno čudovito fotko, v nešteto barv jeseni, okna enih od sob Hotela Toplice. Za to fotko bi….

 18. paxman pravi:

  Poštene fotke.

 19. aaaaaa pravi:

  Ja, to bo, Janša je kriv. Lenuhi gorenjski pa menda ja ne!!!! Saj bo spet Kučan prišel na ablast, pa bo on popravil vse to. Hm, se mi zdi, da bo. Ne, mogoče bo kakpne bolj strikovno kompetenten, recimo sindikalist Semolič. Kdo bi vedel……

 20. samo samo pravi:

  jojo, se strinjam.

  Jože, tale moj prispevek tule je bil seveda mišljem kot zelo dobronamerna kritika. Res pa je, da je navadno prvi odziv na kritiko, pa naj bo dobro ali slabo namerna, negativen. Ko se “skritizirani” ohladi in vzpostavi kritično distanco, marsikaj opazi. Vsaj upam.

  superhik, ozkogledo je to kajpak res. :) Bom pokomentiral še v nadaljevanju.

  mweiss, kritiziram, ker redno hodim na Bled in ker vem, iz lastnih izkušenj, kako malo je potrebno, da bi bilo tam VSEM veliko lepše in boljše.

  veter14, tudi sam sem velikokrat tekel tisti lep krog okrog, pa takrat tudi nise opazil marsičesa. Tokrat sem pa bolj odprl oči.

  malina1, resnice so zel preproste ja. :)

  Leontina, se popolnoma strinjam. Kaj pa tisti, ki niso zaljubljeni?

  paxman, :)

  Naj dodam še tole:
  Glede na to, da je Bled naš turistični biser, naš – slovenski (ne le od Blejcev), da je svetovno znan, da sem hodijo ljudje iz celega sveta, da je bil do vojne zelo urejen (mogoče zato ker je bil v večinski lasti tujega kapitala?),… in da je sedaj kot na tehtnici, ko se kar nekaj čaka in spreneveda in dobiva nazaj in lastnini,… (vsaj zgleda tako), se mi zdi, da bi bilo stvari počasi potrebno postaviti na mesto. Zastaviti kompleksen program razvoja Bleda in pogledati daleč naprej. Naprej za celo državo. Za tuje turiste smo mala destinacija. Zato bi morala biti ponudba celostna, tržiti bi bilo potrebno tako makro kot mikro lokacije. Ampak kje je kdo, ki bi to zorganiziral? Imamo raznorazne agencije za razvoj podeželja in turizma. Je to dovolj? Sploh pa, kako to povezati? In nenazadnje, kdo bo imel profit? Če ne bi bili tako bolno “foušljivi” in se ne bi otepali sprememb, bi kmalu ugotovili, da bi bilo dobro za vse.
  Ampak, tudi če ni dolgoročnega plana in visokoletečih ciljev je “polepšanje” Bleda malenkostna naloga. Ideja: občina organizira delavnico npr. na Fakulteti za arhitekturo na temo ureditev območja ob glavni poti okrog Blejskega jezera. Postavi se pogoj, da je potrebno za čim manj denarja narediti čimveč. To je dodaten izziv. Študenti so polni idej in naredijo predloge za smetnjake, klopi na obstoječih temeljih, kakšno dodatno potko ob jezeru, če analiza pokaže potrebo po tem, usmerjevalne table,… Dobi se sponzorje za izvedbo in dobi se lokalne izvajalce, ki to potem izvedejo. Če vam to zveni utopično, pojdite na Vrhniko, kjer smo, ko smo imeli podobno delavnico, sami lastoročno postavili klopco in kapelico na Sv. Trojici. Vse se da, če se hoče! Le dobra volja je potrebna!
  Pa še nakaj smo takrat naredili in tudi zmagali na natečaju za naj spominek. Ideja je bila silna. Točno tisto, kar Slovenija potrebuje. Pa ni bilo nobenega odziva. Kot kaže še ni bil čas za to.

 21. Dajana Dajana pravi:

  Super prispevek. Na Bledu sem bila zadnjič v na novembra lani in je bolje izgledalo kot tu. Slovenija ima take bisere… Bled, Bohinj, Postojnska jama – samo od tega bi lahko cela Slovenija živela. :(

 22. samo samo pravi:

  Dajana, to so taveliki biseri. Tamalih je pa skoraj nešteto. Če lahko v ZDA tržijo skoraj vsak kamen ob cesti, pa je Bush il prezidente, zakaj mi tega ne bi znali?
  Zadnjič je na enem sestanku npr. padla ideja, da bi bilo dobro uvoziti tuje strokovnjake na področju turizma jih mastno plačati in uspeh je skoraj zagotovljen. Skoraj pravim. Ne morem reči drugega kot ‘vse se da, če se če’.

 23. dahvor pravi:

  …ampak, ker Bled tako poznam, da vem kje si stal, ko si sprožilec pritiskal, bi se množica turistov morala videti na vešini slik … tako je pa že dolgo znano, da Turist pride na Bled in po uri ali dveh tudi odide… poslikal si Turistični kraj, ki že dolgo z izgubami poluje … tudi če j.j. občuduješ, ne more bit drugače kot je, če je zguba…pojdi v hotel Golf slikaj recepcije hol in potem zračunaj koliko sob mora bit polnih, da ga samo rasvetliš … in bo vse jasno … j.j. v mercedesu 600 sem prebral … Delavec 250eur plače sem tudi prebral … resnica umesna je – inteligence na Bledu ni, če pa je, počiva, saj pride na dopust…tako pa mora potem par kelnerjev z metlo okrog letat …
  …zato predvidevam, da si čakal bolj pozno popoldne, ko je svetloba taprava…vse sence so proti vzhodu.

 24. dahvor pravi:

  …Sveta Maša je pa navadno dopoldne, litanije pa popoldne, na teh je pa že pred 55 leti bilo zelo malo Vernikov, vedno…je kot neka tradicija…večer v nedeljo zvečer – na Bledu, če se to po nekem naključju ti zgodi in če blejskih freakov ne poznaš … reskiraš moro, težke sanje, paranojo, in misel, da bi se ubil.

 25. dahvor pravi:

  Stari, odlične fotke delaš, če bi jih še malo kalabriral bi ble že Sanjske … tako pa so vseeno odlične, ker so realne … oprosti, da nabijam, samo vedno ko vidim propadajoči Bled in slišim laži kako uspeva … se najmajn razburim…navadno pa še mnogo več, se mi črno pred očmi začne delat in kontrolo nad možgani zgubim, oni meni komandirat začnejo…ti povem plodov ni … o Lopezova je spet noseča, to je pa res prime novica za Gorence … megasrček.

 26. dahvor pravi:

  …ne samo za Gorence, za vse Sloovence, saj je v vseh časopisih na prvi strani ta novica, da je Lopezova noseča…ajej, še Tenetišta niso rešili, če bo v pravo smer veter pihal, bo še do Bleda prsmrdel, ta mali stoletni problem…da bi pa bilo Drugače, pa enostavno ni Personala za dobit, da bi se nardilo, vsi bi samo vodili…ajaj nasrečni Železniki -to bi tudi bil lahko krasen Slovenski Turistični kraj in Kropa in Šk.Loka bi sploh bila lahko prestolnica, Kranj pa Svetovno znan, Jesenice bi tovarne u hotele predelali in bi bil masovni turizem tle … ker je glih Svetovni dan turizma – sem glih na megasrčku slišal … Ženskam posvečen … če bi ženske trurizem vodile, bi šele bil kažin …

 27. dahvor pravi:

  …kaj in kako se je darovani Denar porabil in vsa pridnost, poštenost, obljube … si jih beležim in bom danes leto primerjal z-s stanjem, ki bo čez leto…koliko je dolga pot od besed do dejanj…u 1m do 2m visoke so posekali … to je pa sploh novica…sigurno eni jokajo, ko so jo slišali, ne bom šel gledat, še v kroniko, če tudi v vseh časopisih piše … sem tle malo Sanjal, ob Slikah Svetega kraja Bleda, Gorenski in celi Sloveniji … ker sem zraven informativno oddajo … Gorenska danes in včeraj … mi se najbl dopade, ker jutri ne omenijo – so dosegli zavidljivo raven…poslušal…na zdej bom pa pel, zraven mladi raparje rapal.

 28. samo samo pravi:

  dahvor, :)

 29. dahvor pravi:

  Gospodična-Gospa Dajane…S Škocjanskimi jamami se bi več zaslužilo, ker turisti morajo dlje peš hodit in ob poti bi jim take zapeljivosti lahko postavili, da se odreči ne bi mogli … u Postojni samo z vlakcem skozi zdrvijo, malo še potečejo in že so zbrani na parkingu za vrnitev v portorož …

 30. dahvor pravi:

  hehehe…samo …Polna Luna…!!!
  sicer so na megasrcu skofraj ne rekli, da bo zelo obremenjujoče Vreme na Ljudi uplivalo … samo name odlično-lucidna noč-full moon parti se prpravla in to takih modelov, da bi mirno 1000 fotk do jutra naredu … Slovenci bi rekli, da smo znoreli, če jih bi vidli, samo jih ne bodo…majo probleme finančne vložke prenest in krančani že pet let si Knižnico urejajoi, pa še ne vedo, kje bi sploh začeli…zdej moram pa že hitet, že slišim kako ubrano na vrtu norijo…

 31. samo samo pravi:

  dahvor, je bila pa zanimiva informacija, da je bilo letos na Voglu par deset tisoč Izraelcev, ki turistujejo na destinaciji od Dubrovnika do Vogla. Baje so dejansko pravi židi, ker barantajo za vsako kavo in sok. Če npr. kava na Voglu stane 0,80€ jo hočejo oni za 0,50€. In baje kljub silni količini teh turistov Bohinj od njih ne dobi, ma skoraj nič. Zanimivo, a ne. V turizmu pa je seveda podobno kot v potrošnji, oziroma kot v Lj BTC-ju. Tam je vsega in to ogromno in človek lahko kaj kupi, tudi če najmanj potrebuje,… Ker pa je naša turistična ponudba tako skromna, je tudi možnost potrošnje temu primerno sorazmerna.
  Ampak, če se bo le jamralo, ne bo nič! Treba je v akcijo!

 32. Tadej pravi:

  Evropske cene … balkanska ponudba. Zal. Skoda da res vse tole propada …

 33. malina1 malina1 pravi:

  aja…ce se prou spomnem….mislm da je tist coln potoplen ze kaksno leto ali dve…zalost…

 34. samo samo pravi:

  Tadej, malina1, hja, bodimo optimistični. Stvari se bodo morale izboljšati! Ni druge.

 35. dusank pravi:

  Bled, ja. Biser je že zdavnaj izgubil sijaj, ker je zamenjal školjko.
  Letos sem bil spomlad tam. Bolj ali manj sem se počutil osamljeno, turistov tolk kot tukaj eskimov, naših pa tud več ali manj, nič. Tistih nekaj čolničev se fura gor pa dol pa prevaža nekaj glasnih makaronarjev, v glavnem pa stojijo … furmani pa mečejo kamenčke v vodo …

  Lepe fotke. Zadnja sploh. Se vidi, da z enim učem gledaš okol, z enim pa not.
  Ker ne vem ali se da v te komentarje popat slike bom raje navedel link do slik iz drugega zornega kota, ki so nastale zgodaj spomladi:
  http://www.moj-album.com/uredi/dusank/9616464/?os=9616537

 36. Le Samo » Objave » Tudi Italija ni vedno turistična velesila pravi:

  [...] sem pisal o našem Bledu, kako je lahko tak biser ne tako sijoč, kot bi lahko bil, kot je že bil,… Pa sem se [...]

 37. luka pravi:

  Samo,

  Ce bi malo bolj spremljal dogajanja na Bledu bi vedel:
  -Da je Riklijeva vila dobila gredbeno dovoljenje za obnovo cca 1 mesec nazaj. Do sedaj pa “slavni” zavod za kulturno dediščino cca 20 let tega ni dovolil
  -Da druga vila (ki jo imas na sliki, kjer je postavljen zidarski oder) caka na denar za obnovo od EU
  -Da je bila vila Prešern par tednov nazaj na drazbi prodana lastniku Sportine in bo v kaksem letu obnovljena
  - Da je poti ob jezeru toiko kot jih ze od leta 1004 in niti ene vec ne bo.
  -Da je Bled dobil v svetovno prvenstvo v veslanju in bosta obe Zaki obnovljeni
  -Da so luci ob Vili Bled stare in ne nevzdrzevane (moderna najbrz ne bi pasal tja)
  -Da so bile luci (za katere vidim, da te neizmerno motijo) ze zamenjane. So jih pa pokradli cigani tocno na tisti dezeven dan, ko so bile poplave po Sloveniji

  Vsem tistim nadebudnim mladičem, ki prihajajo na Bled žurat pa priporočam, da naj gredo pač drugam. Bled razen svinjarije in dretja od njih nima nič. Priblizn tko kot nima nič od Židov.

  Pa se kaj bi se našlo.

  Se pa kot Blejec vseeno strinjam, da na Bledu v preteklosti ni bilo tako kot bi moralo biti. Verjemi mi pa da se dela na tem, da bo lepse.

  lp

 38. samo samo pravi:

  luka, to je pa res lepo slišati!
  Super, da se stvari premikajo in obnavljajo,… To sem hotel slišati.
  Glej, nič ne spremljam kaj se dogaja na Bledu. Postavil sem se v vlogo turista, ki pride k vam in vidi kar vidi. En Anglež ne ve, da se dogaja. Niti Turk, Slovak, Jud,… Dejstva pač govorijo svoje.
  In res super odlično, da se dela na tem. Zunanje pohištvo arhitekta Fursta, pa je potrebno obnoviti, saj je izredno zdizajnirano.
  Torej, pohvala, kar tako naprej, Bled naj bo kar mu gre – biser!

 39. Razor pravi:

  @luka: Pohvalno, zadel si v polno, predvsem pa tisto z nadebudnimi mladiči, ker resnično edino kar na Bled prinesejo je svinjarija, v toplejših mesecih nasvinjajo obe Zaki, v hladnejših pa Gadafi in okolico, za bonus pa na poti domov še osvinjajo Radovljico… ampak saj ne moreš nič drugega pričakovati od razvajene žurerske mularije, saj so bolj ali manj vsi eni velki “gnilci in paconarji”.

  Čeprav tudi občina Bled in tudi delno občina Radovljica nista popolnoma brez greha glede stanja samega Bleda.

  @Samo: Glede “Vila predpodrtija”, pri tisti vili je občina že pred dobrimi 6 leti izselila njene stanovalce (sem imel sorodstvo stanujočo tam) z namenom, da jo bo obnovila/podrla, in zakaj se v 6 letih ni še nič zgodilo? Jah, kao “ni denarja”.

 40. Le Samo » Objave » Piranske cize pravi:

  [...] in počez. Opisan od vrha do tal. Biser. Nekakšen kontrapunkt drugemu slovenskemu biseru, Bledu, le da je tam cervica na otoku, tu pa sredi mesta navidezno jezero v obliki trga. Arhitekt Podrecca [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !