Cerkev = teater?

27.09.2007 ob 10:15

Ja…, včeraj je bilo 2 leti od mojega do sedaj največjega stresa. O.K., kar je bilo je bilo. Je šlo mimo…

In sem šel po dolgem času k maši, “ker se spodobi”. Ampak res, človek, ki se “trudi” biti odprt, sproščen, vesel, srečen,… zelo težko razume tole farso, ki se ji reče Cerkev. Nekaj časa sem imel občutek kot da sem v teatru. Župnik v vseh tistih njegovih svečanih oblačilih – kostumih, ministranti zraven v poštirkanih belih angelskih oblekah. Lepi kelihi, čipkasti prti,…Nekaj časa kot da sem v zgodovinski enciklopediji. V pridigi je bil namreč govor o diktatorju Nebukadanezerju in o Judih, ki so se vrnili in obnovili sveti hram, pa kako so potem žurali, zaklali več sto živali,… (Koga to zanima?) Potem kot da sem v bližnji zgodovini, s spomini na kočevsko regijo, kjer so porušili ne vem koliko cerkva,….(Sprava?) Zatem kot da sem v rani mladosti, ko sem komaj čakal, da se maša konča in se gremo s prijatelji ven igrati in špičiti neumnosti. Večino časa pa se mi je porajala stara misel, kot vedno ko sem v cerkvi: “Kdo tule koga nateguje?” Kdo farane? Kdo “farje”? Male ribe jejo velike. In tavelike ribe so lahko zelo debele.

Res težko prenašam nategovanje ljudi tipa “Komunisti so požgali cerkev, zaprli duhovnika, uničili to in ono,…” čez 5 min pa “Molimo: Oče naš, ki si v nebesih, … in odpusti nam naše dolge, kakor tudi mi odpuščamo svojim dolžnikom,…” Aha. Jezus je pa rekel: “Ljubite svoje sovražnike, kakor ljubite sami sebe.” Hm. Zanimiva je taka ljubezen do samega sebe.

Seveda pa je Cerkev tako velika inštitucija, da “prodaja” vse živo. Frančiškani s svojo zastonj terapijo so glede tega ena svetla zvezda. Ampak spet, vse je odvisno od posameznika in na kaj in koga naleti. Ja, so dobri in zli posamezniki, tudi v Cerkvi.

Ko sem bil majhen, je bila cerkev vsak dan polna mularije. Včeraj je bilo mladih v cerkvi le nekaj. A so ljudje končno začeli razmišljati z lastno glavo?

Da ne bo pomote, kakor komu zapaše. Če kdo rad vsak dan hodi k maši, hvala bogu. Če kaj potegne od tega, toliko bolje. Če duhovno napreduje, super. Spoštovanja vredno.

Ja…, življenje je trgovina. Cerkev ni izjema. Njena ponudba je taka in taka, če kdo kupi, O.K., če ne, pač ne. Potrošniki smo pa vedno bolj izobraženi in imamo vedno več pravic. Če Cerkev ne bo kaj ukrenila, bo mladih tam vse manj in manj. Pa ne pozabimo na problem pedofilije in med farani prisotnega strahu za svoje otroke,…

Saj sami pravijo, kar seješ tisto žanješ.

014.jpg

Fotografija iz serije Noni. Samostojna fotografska razstava v Cankarjevem domu leta 2000.

 • Share/Bookmark
 

13 komentarjev na “Cerkev = teater?”

 1. Andrej pravi:

  Bog blagoslovi tebe in tvoje bližnje. Naj te utrdi v veri, ti pokaže pravo pot in ti položi radost ter luč v srce. Kajti za nas je krvavi pot potil in na križu trpel …
  Pri večerji je vzel kruh, ga razlomil, dal svojim učencem in rekel: “Vzemite in jejte, kajti to je moje telo, ki se daje za vas.” Po večerji je vzel kelih, se spet zahvalil, ga dal svojim učencem in rekel: “Vzemite in pijte iz njega vsi. To je namreč moja kri, kri zaveze, ki se za vse preliva v odpuščanje grehov.” Nato je končal: “To delajte v moj spomin”.
  No, jaz bi danes parim z velikim veseljem stočil kri po kelihih. Med drugim tudi današnjemu trnovskemu župniku, ki me je, ko je še “služboval” v Logatcu, pri verouku pretepal s paličico za sukanje žaluzij; tako, v odpuščanje grehov.

 2. kinkitone kinkitone pravi:

  Jaz sem za naše.

 3. samo samo pravi:

  Andrej, sem brez besed.

 4. chef chef pravi:

  Je teater, ja… tudi jaz sem marsikdaj sedel tam in gledal, kaj, vraga, pa počno? Že 1000 let so enako oblečeni, pijejo iz kelihov, iz katerih nihče več ne, ker so jih raje pospravili v muzeje, pa tisto ponavljanje enih in stih stavkov… kot jebeni indijanski vrači.

  Tudi jaz nimam nič proti, pač ne hodim več k maši. Ker mi je dolgčas in ker imam občutek, da me ima nekdo za norca.

  Obstajajo pa tudi fajn duhovniki oz. redovi, ja. Poleg Frančiškanov še Salezijanci, ki dajo veliko na vzgojo otrok. Sem hodil na salezijansko zasebno srednjo šolo. Ampak jebat ga, ko se pa niso držali svojih najpomembnejših načel – 100 % zaupanje v otroke. Velike besede so imeli, a na okna so vseeno namontirali ključavnice :lol:

  Saj, po eni strani jih razumem, mulci bi ga sicer srali, ampak vse, česar sem se ob tem naučil je, da je don Bosko nakladal, ali so se pa časi močno spremenili :)

 5. samo samo pravi:

  chef, “tkle mamo ja”. :)

 6. Clovek Clovek pravi:

  Ta teater je tm da te lažje zazibljejo v staje odmaknjenosti. Zato so tud mel maše u latinščini učas ker noben ni razumel, ne vem zakaj so nehal s tem :)

  @Andrej: Čimveč krvi je treba pretočit, ja.

 7. samo samo pravi:

  Človek, :)
  Je res-ničnost Cerkve res res-nična?

 8. jožefina pravi:

  Če malce poenostavimo, zgleda vse skupaj takole :

  Moški v kiklah se gredo neko maškarado in prodajajo meglo svojim naivnim ovčicam ter se ob tem smešno vrtijo okoli lesenih, plastičnih, porcelanastih, glinenih, pozlačenih malikov na oltarju, nekakšnih figuric podobnim vrtnim palčkom.

  Sploh se ne zavedajo, da je povsem isto ali klečeplazijo okoli figure device Marije ali pa okoli recimo figure Miki Miške.

  Ti sveti palčki imajo namreč oči – pa ne vidijo, imajo tudi ušesa – pa ne slišijo.

  Čudna, nenavadna in bizarna materialistična sekta je to, ki obožuje truplo pribito na dve deski.

  Ampak ljudje pač rabijo tolažbo in narkotik.

  Veliko lepše je namreč živeti pod nebom po katerem letajo angelska bitja, kakor pa pod nebom, po katerem letajo sateliti.

 9. samo samo pravi:

  jožefina, ma, mislim da ti “sveti palčki” kar dobro vidijo in slišijo. Ravno to je problem. Izkoriščanje svojih ovčk?
  Saj pravim, življenje je ena velika trgovina.

 10. chef chef pravi:

  @jožefina: tako lahko rečemo samo, če smo nesramni. Nikakor ne moremo biti popolnoma prepričani, da gre za nategunstvo. Kaj pa, če je vse res?

  Sicer je pa blazna razlika med urbanimi in ruralnimi župnijami. Priporočam obisk nedeljske maše pri ljubljanskih Frančiškanih v centru ob 21h. Z nekaj sreče boste ujeli vrhunsko pridigo. Kaj drugega kot vrhunska niti ne more biti, saj včasih mašuje tudi dr. Edi Kovač, profesor etike itd.

  Pa ne spet s kakšnimi načelnimi – govori eno, dela drugo – fintami. Konec koncev res ni kriv, če je le majhna riba… je pa zelo pošten in zelo pameten.

  Na kmetih sem pa tudi jaz že tako pridigo doživel, da sem šel po maši kaplana nadret, zakaj otorke uči, da ne smejo biti kot levi, ampak kot vol in osel, ki sta Jezuščka grela v štalci.

 11. samo samo pravi:

  chef, lepo napisano.

 12. elephish pravi:

  Gospod Kovač je meni, ateistki in levičarki (ve se, da smo levičarji nespametni, lahkomiselni – če sploh zmoremo miselni napor, razpuščeni in permisivni do vsega, še posebej otrok), v sicer kratko odmerjenem obdobju dal nekaj pomembnih vpogledov. Priznam, da mi kot pojava ni bil najbolj simpatičen, sem pa slišala, kaj govori.
  Mogoče ga pojdem pa res kdaj poslušat.

 13. samo samo pravi:

  elephish, plusi in minusi, kot povsod.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !