Tudi Italija ni vedno turistična velesila

5.10.2007 ob 12:21

Zadnjič sem pisal o našem Bledu, kako je lahko tak biser ne tako sijoč, kot bi lahko bil, kot je že bil,… Pa sem se spomnil, da imam nekje v arhivu eno štorijo o Italiji v času pred turističnim navalom. Sem dal poskenirati tiste ČB negative, magari na najmanjšo kakovost, tako da je na monitorju še veliko bolj zrnato kot je v resnici… :) Včasih smo navijali ČB filme za par zaslonk, da smo lahko fotografirali bolj v temi in da so bili kontrasti bolj izraziti, pa tisto žlahtno zrno je potem sililo iz fotografij. Sedaj so pa ti JPG. NEF. RAW. TIFF.,… fajli in je čisto drugače. Barvni šum, film šum, prevelik šum, zmazek šum,… Ah, vse se spreminja. Saj je fajn, da se dogaja. Iz opreme, ki jo človek ima, je potrebno iztržiti največ.

Da ne bom bluzil naprej. Takrat, ko sem bil še študent, smo bili na “strokovni” ekskurziji po Italiji. Enkrat aprila, če se prav spomnim. Mrzlo je bilo kot hudič. Pa smo praznili tiste velike flaškone vina, ki smo jih imeli s seboj, da smo se sproti greli. Nam je kar dobro šlo od ust. :) Bili smo pa ravno v taki sezoni, da ni bilo sezone. Vse je bilo bolj zapuščeno kot ne. Turistov bolj malo, pa tudi urejeno ni bilo za se prehvalit.

S seboj sem imel le en fotoaparat z enim objektivom in en film. Ma ja, takrat sem se šel minimalizem total. Za vsak slučaj sem imel s seboj par “taužnt” lir več, če bi potreboval še en film. Pa ga nisem. Je kar zadoščalo. Prikazati sem pa hotel točno to obdobje brez turistov. Kako znajo biti znamenitosti kot so Pisa, Firence, Siena, Luka,… puste.

Aja, nekateri pravijo, da se ne sme razlagati svojih del. Hja, potem jih pa nihče ne razume. :) Če se komu zdi, da sem s to serijo dosegel mišljeno, O.K., če ne, pač ne.

V glavnem…, lahko se tolažimo, da zna biti tudi v turistični državi ala viva Italia sem pa tja zelo pusto in dolgočasno. :) In da še imamo šanse, da postanemo ena najbolj turističnih državic na tem delu Evrope. :)

Fotografije:

i04.jpg

Ob napačnem času na pravem kraju. :)

i02.jpg

Villa Rotonda.

i01.jpg

Villa Rotonda.

i05.jpg

Ena izmed tisočih cerkva.

i07.jpg

Dež. Čeprav, tudi ko se je zjasnilo ni bilo turistov.

i06.jpg

Pisa.

i08.jpg

Kodak – zaprto. No foto, no foto. :)

i10.jpg

Osamljen karabiniere.

i11.jpg

Lucca. Človek in pes.

i12.jpg

Maraton v Sieni.

i13.jpg

Forte.

i14.jpg

David v Firencah.

i15.jpg

Na mostu Ponte Vecchio v Firenzah. Zaklenjeno. :)

i16.jpg

Firenze.

i17.jpg

Park.

i18.jpg

Potem pa počasi začnejo prihajati turisti. (San Gimignano)

 • Share/Bookmark
 

21 komentarjev na “Tudi Italija ni vedno turistična velesila”

 1. mrsandy pravi:

  lepe fotke

 2. chef chef pravi:

  Ja, res zna biti žalostno.

  Mi smo bili enkrat oktobra v Saint Marie de la Mer v Camargue-u. Žalost, žalost.

  Žal takrat sploh fotoaparata nisem imel. Mulc, z vsem svetom skregan (deloma še danes) sem bil prepričan, da je fotografiranje brez veze. Da se gleda z očmi in ne s fotoaparatom. Delno je to res, ampak čez pet let, ali, ojej, 60 let, ti je pa žal.

 3. tomo pravi:

  Dobra reportaža tole, ker kraje na fotografijah poznam predvsem napokane s turisti. Baje imajo v San Gimignanu najboljši čokoladni sladoled na svetu. Dober, vendar nič posebnega, bi bila moja ocena.

  Super blog imaš!

 4. andraz182 andraz182 pravi:

  Zares ql fotke… Osebno mi je še najbolj všeč tista s človekom in psom ;)

 5. samo samo pravi:

  mrsandy, ma ne vem, če so glih lepe :)

  chef, hecno je ja, pa hecno je da se potem toliko nad našo žalostjo pritožujemo. Vedno bom rekel, dejmo, akcija, če bomo le jamrali ne bo ma niti milimeter boljše. In bomo le jamrali in jamrali in jamrali,… Ampak ene firence znajo biti in zelo žalostne in zelo žive. Dober primer mi je Ljubljana iz pred npr 10 let lai pa sedaj, milsim na tuje turiste. Če greš sedaj v nedeljo po centru so tam trume enih tujcev. Super, a ne. Pustimo ponudbo, turisti pa so. Če ne bomo izkoristili, smo ne-umni.
  :) gleda se z očmi ja, to sem tudi sam en čas delal. Potem pa ni fotk, spomin je pa vedno slabši.

  tomo, hvala. Sladoleda se pa res ne spomnim. :) Vem le, da smo meli res velike flaškone s sabo. :)

  andraz182, :)

 6. Janez pravi:

  Ste imeli pa res velike flaškone, samo poglej kako postrani si posnel Piso. Še blejska vila Prešeren je bolj pokončna.

 7. Jazzy Jazzy pravi:

  Tiste ključavni se “moderne” po vsej italiji, oziroma na vsakem mostu. V Milanu so postavili eno posebno štango samo za to. Ker jih je že preveč. Gre se pa za to, da dva zaljubljenca kupita ključavnico, gresta na most jo zakleneta, kot če bi zapečatila ljubezen in ključek skupaj vržeta v reko, ki teče pod mostom ;) Včasih na ključavnico napišejo svoja imena ;)
  To je kot en ritual zaljubljencev….

 8. samo samo pravi:

  Janez, ogromne! Profesor nam je pa nalival. :)
  Je bilo pa to ene 10 let nazaj.

 9. samo samo pravi:

  Jazzy, hvala za to info, sem že pozabil zakaj to delajo ja.

 10. chef chef pravi:

  @Samo: Ja, v Ljubljani je turistov že toliko, da motijo. Ampak ko jih gledam v domačem mestu, sem se vsaj vprašal: Sem jaz tak kot oni? Se nekje postavim na sredo ceste in motim ves promet samo zato, da posnamem dobro fotografijo?
  Hm.
  Ampak, pod črto: turisti so kljub vsemu koristni in v zatohlo Ljubljano prinesejo več veselja in predvsem raznolikosti.

  @Jazzy: tega pa nisem vedel :) Ful dobra fora!

 11. samo samo pravi:

  chef, če bi imeli več ponudbe za turiste, le ti ne bi postopali po sredini cest. :) :) :) Bi bil na cesti bolj osamljen. :)
  Ha. Zadnjič sem zudi sam skakal po cesti in fotografiral tole (http://www.go-design.si/blog?bid=21), hecno, se mi ni zdelo, da sem motil promet, vozniki so se kar fajn smejali. Voziček gor, voziček dol,… :)

 12. chef chef pravi:

  Hehe, tudi jaz bi se smejal, če bi en tip omarico po cesti rinil :)

 13. dahvor pravi:

  Gospod Le Sam, ker vidim, da rad slikaš in, ker je Jesen pri tebi pred vrati…skoči za en dan v Benetke, popoldan, ko je megla ali lahko rosi in se peš zgubi, samo hodi in hodi, klel boš kot sam Hudič. toliko je labirintov in, ko nalbolj kolneš., še slikaj…ko boš slike potem Doma gledal, da si Same, v Vsej svoji Veličini Duhove posnel … maškare v Benetkah, ko se pokažejo, niso izmišljene ampak resnične…če pravo Svetlobo ta dan dobiš, ga nikoli ne boš pozabil … na tak dan tudi vsi Turisti po Hotelih ležijo in ga pijejo, domačini pa nekam odpotujejo…tako boš sigurno sam, da pa ne boš osamljen, priporočam, da se kakšni novi Deklici izkušenega vodiča po mestu igraš-pali sigurno…če ji pa še masko kupiš, jo bo na zid obesla in vsi bodo vedeli, da je bila v Benetkah, če maš čas pa še u Murano skoči in na poti Domov še Oglej posnami in pomisli, no tle bi v Sloveniji že moral bit…vsi Turisti, ki so obiskali Benetke jim vsaj ene tri maske na zidovih visijo, po tem vem, da se o Benetkah z njimi lahko pogovorim … Adriano Celentano je v mladosti nor film o -v Benetkah naredu – mislim, da ga v Yu niso nikoli smeli vrtet.

 14. dahvor pravi:

  …ker glih poleg Hada najlepše fotografiraš … ostali naj oprostijo, ker res, ne gledam dosti.
  Pa z originalno glasbo opremi posnetke…na študentu so jih južnjaške založbe podkuple – bi bil dober, prvi primer, za novega inčpektotja za korupcijo … Marija Bošja, kakšen pop ali pa trash so začeli vrtet…me groza obhaja-vsi zasvojenci razumejo kakšna- bom moral nove Študente poiskat – dvoje že mam tujce, zgleda, da bom moral še tretje tujce najt, ker ta mi zelo tuje tuj postaja.
  na tle pa- Tina ne verjame, da je danes drugače, Tina ne zaupa niti lastnim očem- to Tino bi pa rad spoznal-bi bila… sorodni Duši.

 15. dahvor pravi:

  …včasih so Domačini Občine Benetke, ob takih dnevih leteli, takrat še ni bilo nobene omejitve na avtocesti, ti povem, da smo stroje vedno do konca tiščali, če pa ni dovolj letel, takoj sfrizirat … v Portoroške igralnice, ker v lasatni občini niso smeli-samo turisti so lahko vstopali, za kar so se šteli vsi iz sosednjih občin, držav, kontinentov in planetov ter osončij, sedaj v času hude konkurence in mojstrov iz Gorice, ki so učitelje iz Portoroža nagnali, seveda, ko so jih ti malo skrivnosti igralništva podučili -uradnika iz Mitola, verjetno zdaj letijo omejeno, ker je še vedno vsak konec tedna nekaj mrtvih u ilegalnih dirkah, odkar so letenje omejili…samo takrat jih je blo manj, ko ni blo omejitev ali smo pa slabše avte bolje voziti znali, kdo bi vedel-samo Lord-no, zdej v Hit počasi, napeto, v pričakovanju, zasanjani, polni idej, trikov, želja, dnarja…hitijo, samo, če jim gondol ni treba veslat.
  In, če šefi, obremenjeni z ideologijo, kar nima nobene zveze s idejo, ne bi videli svojega uspeha v postavljanju takih strokovnih uradnikov uradnikov in, če bi jim ne ideologija prepovedovala, da Ljudje delajo kar znajo, svoje znanje nadgrajujejo, se učijo, se počutijo Svobodne in Sposobne … bi danes Slovenci samo Doma v pisarni, pred računalniki sedeli in miljarde prekladali, po Svetu…stregli bi pa pridni Kelnerji iz Indije, Filipinov, Vietnama…vse bi nam nardili in če hvalili bi nas povsod, ker bi Delovce dobro plačali, to Tradicijo Slovensko-bi taprvo zamenjali … zdej bom pa gledal katera Stranka si davkoplačevalski denar zasluži…17 let ni niti en nov obraz z novo idejo se pojavu, razen par pottaknjencev…Res je dosti Narobe-Dosti Negativne energije, pa če še tako žalostne slike sosede pokažeš … da ne boš slučajno gledal, če je ferrari zmagu, jaz bom pazu, da ga ne vidim, sem jih preveč vozil in preživel, jim to zamerim, da jih še pogledam ne več.

 16. dahvor pravi:

  …me tako Nataška iz megasrčka moti, danes je v formi, samo musko za se spominjat frti, tisto, ki hoče da poslušalec sanja…če ne bi še dosti ustvaril, tako pa sem se odločil, da dveh žurk pa naenkrat res si dsanes nisem še zaslužil.
  Oprosti-samo ene slike, mi ene Centre, ki jih navadno držim zaklenjene, v možganih, nasilno vedno odprejo-,če vse zbrišeš, boš v mojih očeh še vedno velik fotograf in ne bom nič jezen … tako in tako so samo popačeni odlomki ene debele knjige, ki je pa tako zavarovana, da ta računalnik, ki jo hrani nikoli na splet se ne priklopi, niti preko bratskega, niti brezžično…vsak dostop-vpogled je trikrat zaklenjen še.

 17. taca taca pravi:

  Zares dobre fotografije. Kompozicija in vse…Predvsem so mi všeč Villa Rotonda drugič, Dež, Pisa, Maraton in Firenze. Vzpodbudil si me da zopet vzamem v roke čb film. Če bi bile okoli tebe horde turistov te fotografije ne bi bile tako posebne. Verjamem, da ti je bilo takrat vzdušje tužno, a je bilo zato bolj edinstveno.

 18. samo samo pravi:

  dahvor, hvala ti za ta prispevek. Brišem nič ne. Vsak naj pove kar hoče. Ampak, zaklenjeno? Pred čim? Strah? Drugače pa, s spoštovanjem.

  taca, hvala. Pa vso srečo.

 19. Darja Darja pravi:

  Presneto… Spet bom morala nazaj v Toscano… Postane tako domača s svojo lepoto…

 20. samo samo pravi:

  Darja, :)

 21. alja pravi:

  Uh, so dobre tele. :)
  Pomanjkanje turistov prav paše.

  Pa park se je odlično zarisal…

  A sem prav prepoznala, da je ”(Lucca. Človek in) pes” iz tvoje serije ”Kaj je svoboda”? Časovno, to mislim (sicer pa ni ista, to vem). ”Firenze” pa tudi… Fajn, Samo. Fajn! VSE so fajn.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !