Kdaj bomo ukinili živalske vrtove? (ZOO 4)

8.01.2008 ob 13:52

Agencija za okolje je po podatkih STA Živalskemu vrtu Ljubljana podaljšala dovoljenje za zadrževanje živali v ujetništvu. Šimpanzi in volkovi pa ne ustrezajo pogojem, da bi jih javnost lahko gledala.

Hecno. Letos sem bil večkrat v živalskem vrtu. Seveda, otroci radi gledajo živali, pa lepo se je sprehajat tam, velik je, narava je, drevesa so, fotografira se lahko,… Kaj pa živali? Huh kako so vesele in srečne, da so naši sužnji. Kdaj se bo torej dokončno nehalo sužnjelastništvo?

Še par fotografij:

01.jpg

Slon v avtohtonem okolju

05.jpg

Kamela

04.jpg

Žirafa ni skrita očem obiskovalcev

03.jpg

Puma pričakuje naraščaj?

02.jpg

Leopard, ponosen čeprav ujetnik

p.s. Dodajam še povezave na prejšnje obiske ZOO-ja: ZOO 1, ZOO 2, ZOO 3

 • Share/Bookmark
 

10 komentarjev na “Kdaj bomo ukinili živalske vrtove? (ZOO 4)”

 1. susie q pravi:

  V ZOO preprosto ne zahajam več. Zakaj? Zadnja slika pove vse. Preprosto ne morem videti take mačketine (ali katere druge živali) zaprte v kletki 4×3m.

 2. Milan pravi:

  Kaj pa hišni “ljubljenčki”, ki so prav tako ujetniki “sodobnega” vladarja sveta, malega diktatorja, takorekoč, gospoda človeka? Tudi njim se ne godi prav dosti bolje.

 3. buba švabe buba švabe pravi:

  Par mesecev nazaj je Michael Manske lepo napisal, ko je šel pogledat ZOO na Dunaju. Ta v Ljubljani je v primerjavi s tistim kot “concentration camp for animals”.

 4. nordstar nordstar pravi:

  Mislim, da bi bilo škoda kar ukiniti živalske vrtove. Čeprav sem ljubitelj živali in na nek način borec za njihovo življenje. Vrtovi bi morali biti urejeni dosti bolj živalim prijazno. Kot je lepo prikazano na teh slikah, je še daleč od tega.

 5. Petra pravi:

  In kam bomo potem vtaknili te živali, rojene v ujetništvu? Polg tega se v živalskih vrtovih nahaja genski materjal sila ogroženih vrst. Vsekakor se strinjam, da bi moral biti ZOO bolj prijazni svojim prebivalcem.
  In Milan ne mešaj hišnih ljubljenčkov z divjimi živalmi.

 6. chef chef pravi:

  Ker si odličen fotograf, ti seveda priporočam tole:

  Safari v Keniji in The Big Five

  Ko ima človek enkrat srečo videti to, se mu zdijo živalski vrtovi naravnost smešni.

  Vodič nas je vprašal, koliko levov imamo v ZOO. Sem mu povedal, da dva, pa je skoraj počil od smeha. Pa še plačujemo za to sranje.

  Mislim pa, da se tudi v LJubljani stanje izboljšuje.

 7. chef chef pravi:

  @Petra: Imaš point! Živalski vrtovi so potrebni, seveda pa morajo biti razmere za bivanje odlične.

 8. spookymulder spookymulder pravi:

  Se strinjam s Petro, poleg tega pa dodajam, da imajo živalski vrtovi tudi močno izobraževalno plat za najmlajše, da pridejo v stik z živalmi in naravo, tako da ljudje ne pozabimo povsem, kako raznovrstna je narava in kako smo tudi mi še vedno povezani in odvisni od nje. Zato bi morali premišljevati predvsem v smeri, kako izboljšati življenjske razmere živali v živalskih vrtovih (kako dobiti več sredstev za razširitev zemljišč ZOO-jev in živalskih kletk)? Sam sem bil v živalskem vrtu v Torontu, kjer zares ne bi mogli trditi, da tamkajšnje živali živijo kaj prida slabše od tistih v naravi, saj dejansko niso v kletkah, temveč imajo zagrajena cela območja, kjer se svobodno pasejo ali sprehajajo, ponekod (npr. v ogrado s kenguruji) pa celo spustijo ljudi, da se (po posebej označeni stezici) sprehodijo čisto blizu živali.

 9. Male živali | Blogerji o živalih pravi:

  [...] o živalih. Žal sem za zadnji mesec našla le en prispevek, ki me je pritegnil. To je prispevek o Ljubljanskem živalskem vrtu. Z rdečo nitjo prispevka se strinjam, je pa potrebno povedati, da so živalski vrtovi vseeno tudi [...]

 10. dee-dee pravi:

  Pozdravljeni! Sem članica debatne skupine, in v aprilo imamo državno tekmovanje na temo:zapiranje živali v živalske vrtvote je neetično…
  bi nam morda lahko pomagali?

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !