Film proti digitalu

9.08.2008 ob 08:23

Včasih je bil film, potem so začeli digitalci, potem so ti digitalci postali tako dobri, da je že težko dobiti film in na koncu ugotoviš, da je film le film.

t01.jpg

Raznorazne debate kaj je bolje, kaj je bolj ostro, kaj se da bolj obdelati,… se konča, ko v roke primeš npr. Hasselblada, v katerega prej vstaviš film formata 120, kar pomeni da so negativi veliki 6×6cm, in začneš fotografirati.

t02.jpg

V fotografiji ne gre le za tehniko, gre za fotografa, njegovo glavo in za prst iz katerega se prenese vsa tja skoncentrirana energija na sprožilec in na film. Gre za filozofijo, gre za občutek. Ker kaj je pomembno? Najprej ideja, potem pa čas, zaslonka, objektiv in medij kjer ideja pristane in ostane. To je vse. Enostavno in karseda skromno. Zato tudi so dobre fotografije tako preproste. Zato tudi vse več odličnih fotografov spet prestopa na film in na srednji format.

t04.jpg

Naj bo dovolj. Treba je poskusiti. In vsi nadebudni fotografi, ne bo vam žal. :) Veliko stvari se spremeni. Hitrost fotografiranja, daljša priprava, svetlomer, nezmožnost rafalov in preveč posnetkov za en motiv, stojalo, natančno kadriranje, otežkočeno snapshotanje,… in seveda cena filmov, razvijanja, skeniranja, izdelava fotografij,… Več je časa za fotografijo kot tako.

t05.jpg

Seveda pa tekme film : digitalu noben ne dobi, ker je vsak zase super za določeno stvar in uporabo.

Pričujoči posnetki so nastali na barju s Hasselbladom in 80mm/f2,8 objektivom na Kodak Portra 160 ISO negativ.

 • Share/Bookmark
 

6 komentarjev na “Film proti digitalu”

 1. Tomaz pravi:

  Lepe slike. Prav posebni gušt pri filmu je tisto pričakovanje, kaj je ratalo. Pri digitalcu lahko pogledaš na zaslon in slikaš do onemoglosti… Film je res le film :)

 2. PeterZ pravi:

  Lepo!

  Kot si že v postu napisal, je res, da v kolikor imaš omejitve pri sami hitrosti fotografiranja, se toliko bolj potrudiš pro kadriranju, izbiri svetlobe itd.

  Da se ne boš zaljubil preveč v Hassa!?

 3. nimiy nimiy pravi:

  tekmo film proti digitalu je dobil digital. tako kot je tekmo med ogromnimi fotografskimi stroji in leica formatom kamere pred okrog 100 leti dobila slednja. tako kot je tekmo med čb in barvno fotografijo dobila slednja. tako kot bo morda tekmo med natisnjeno fotografijo ter fotografijo v neki digitalni obliki dobila prej ko slej slednja. nostalgija bo vedno prisotna, ampak razvoja se pač ne da ustaviti. kvaliteta pa je vedno stvar nekega kompromisa.

  to, kar nekomu fotografija pomeni, pa je stvar osebne izbire. jaz sem se filma z veseljem odrekel, ker me je preprosto omejeval.

 4. Andrej Korenč pravi:

  Ah, film … omenil bom samo eno past, je pa ta toliko bolj zajebana. Namreč, mnogo fotografov in kvazi-fotografov tudi danes še snema na film in večina svoje rezultate interpretira kot “dobre” zgolj zato, ker so posneti na film. Jok brate odpade. Kot se tudi dogaja, da mnogi avtorji pričakujejo bolj/več hvale samo zaradi tega, ker naj bi bili nekaj posebnega, češ “jaz delam na film”.
  Rezultati so si v smislu same sporočilne in tudi materialne vrednosti fotografije povsem enakovredni, ne glede na to, na kakšen medij so bili posneti.
  Vse, ampak res vse, kar se je dalo na film posneti in kasneje iz njega “izvleči”, se da enakovredno (a neozpodbitno enostavneje) narest z digitalno tehniko.
  Vsega, kar se danes da posnet in narest z digitalno tehniko se pa ne da narest z ali na film. Kot je napredek steklene plošče “nadomestil” s filmsko emulzijo, tako je digitalno “nadomestilo” film. Evolucija kot povsod drugod.
  Mislite, da bomo čez 20 let fotkali z digitalci, kot jih poznamo danes …? Vprašanje je, če bomo sploh kaj fotkali …

 5. Muki Muki pravi:

  Ja malo te nostalgija grabi. Dobri stari časi, ko je znal dobro fotko naredit samo profi so mimo…
  Hasselblad gor dol, digitalci so film povozili in ga za nameček še poteptali.
  Jaz si tudi pri digitalcu vzamem čas za kader, svetlobo in stojalo, če je treba. In mislim, da tako še naprej dela vsak, ki hoče vsaj malo več in boljše. Živeli digitalci!

 6. Darja pravi:

  Lepe fotografije. Žal sem zamudila čase filma – razen tistih nekaj trotel posnetkov. Mogoče pa kdaj poskusim…

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !