Samo Rovan zmagovalec natečaja “Fotografija leta 2009″ (Emzin)

23.02.2009 ob 10:31

Ko sem letos poslal serijo “Svatje” na Emzinov natečaj “Fotografija leta 2009″, mi na kraj pameti ni padlo, da bi lahko s to serijo zmagal, pa čeprav so mi kolegi govorili, da imam velike možnosti. Ampak zdelo se mi je neverjetno, da bi lahko s poročnimi fotografijami prepričal tako zahtevno mednarodno žirijo (art direktorica revije Emzin Metka Dariš, fotoreporter Jure Eržen, avstrijski fotograf Reiner Riedler, kustos v Moderni galeriji Igor Španjol in hrvaški fotograf Fedor Vučemilović), kot je navadno prisotna na tem največjem in najpomembnejšem slovenskem fotografskem natačaju. In potem sem zvedel za rezultat in sem se zjokal in pred očmi videl pokojno mamo… njej posvečam to nagrado.

Zmagovalec Samo Rovan. foto: Peter Zakrajšek

Nagrada mi veliko pomeni. Dve leti sem se tudil, da sem sam pri sebi spet prišel na nivo kjer sem ostal daljnega 1998, ko sem naredil svoj masterpiece – pogreb moje none. Takrat nisem več vedel kako naprej, kako po šestih letih aktivnega fotoreporterstva na FPA – foto press agenciji, narediti še kaj več v svoji fotografiji. Zato je fotoaparat od leta 2000 šest let počival v omari. Vmes sem zaključil študij arhitekture in se zaposlil v Navi. Vmes se je zgodila digitalna revolucija, in ko sem spet začutil neverjetno željo po fotografiranju, sem naletel na velik problem krop formata digitalnih fotoaparatov. Bilo je kot bi se začel učiti fotografirati na novo. Ko pa sem v roke dobil full frame aparat in meni najljubši fiksni obektiv 28mm, sem vedel, da sem spet doma.

foto: Peter Zakrajšek

foto: Kaja Pogačar

foto: Peter Zakrajšek

foto: Peter Zakrajšek

Vedno je največji problem kaj fotografirati, kakšne zgodbe pripovedovati? Ko me je sodelavka vprašala, če bi ji fotografiral poroko je nekaj nekje kliknilo in od takrat tako zelo uživam v fotografiranju porok, da ne morem povedati kako. Spet imam možnost pripovedovati zgodbe. Poroke so raj za fotoreporterja kakršen sem po duši in po srcu. Kaj je lepšega kot nenehno spremljanje poročnega para? Kaj je lepše kot adrenalin, ki žvrgoli po telesu in um žene v stanje popolne koncentracije, lahko rečem da že meditacije. Občutek je neverjeten.
Moj način dela je namreč tak, da neprestano iščem trenutke, ki bi jih lahko zamrznil v večnost. Trenutke, ki se zlijejo v meni skoraj perfektne kompozicije in skoraj popolne zgodbe. Skoraj? Ja, če je stvar res perfektna je mrtva, je nekoč rekel arhitekt Carlo Scarpa.
In to zahteva celega človeka. Zahteva veliko razmišljanja, predvsem pa predvidevanje kaj se bo zgodilo v naslednjem trenutku. No, pri samem fotografiranju ni časa za razmišljanje, ko nekaj opaziš in pogledaš skozi objektiv mora biti kompozicija samoumevna, isto osvetlitev. V bistvu mora fotografija nastati v glavi še prej kot pritisneš na sprožilec. Časa za testiranja kompozicije in svetlitve tu ni. Tu gre za trenutke. Kot pri športu.
Fotografija mi je dobra, ko mi govori, ko jo lahko gledam kar nekaj časa in mi da možnost, da ob njen lahko razmišljam, da mi ponudi vprašanja na katere potem iščem odgovore. In se še večkrat vrnem k njej in si jo še ogledam. Dobra mi je inteligentna fotografija.

Ponosni tata Rovan. foto: Peter Zakrajšek

Nova vizitka. foto: Peter Zakrajšek

Tako se je med fotografiranjem porok rodila ideja o svatih, kateri so na nek način iz fotografskega vidika zapostavljeni. Vsa pozornost se posveča paru. Svatje so zadaj za fotoaparatom. Tako sem se odločil, da se bom od para obračal tudi proti svatom, jim posvetil pozornost, preko njih poskusil prikazati poroko. Preko sekundarnega prikazal bistvo primarnega.

Svatje 01

Svatje 02

Svatje 03

Svatje 04

Svatje 05

Svatje 06

Svatje 07

V 15ih letih odkar fotografiram se človek marsikaj nauči, doživi, preživi in tako stopa po nekih sebi lastnih stopnicah naprej. Treba je naprej. Učenje traja dokler je volja po njem.
Postal sem tudi član zavoda za medgeneracijsko povezovanje Zlata leta, kjer tudi pišem članke o fotografiji. Stvari se dogajajo.
Prihodnost? Odpirajo se novi projekti, odpirajo se novi pogledi, nova razmišljanja,…

Ob tej nagradi bi se zahvalil vsem, ki ste mi dali možnost, da sem lahko napredoval, ki ste bili potrpežnjivi z menoj, ki ste mi dali svobodo in vse omejitve, vsem ki ste me imeli radi in me sovražili, razumeli in grajali,…
HVALA VSEM!!!

www.samorovan.com – poroke
www.samorovanphotography.com – projekti

Še par linkov ob nagradi:
- zmagovalna serija: http://www.samorovanphotography.com/galerija.php?pr=102&lang=en
- intervju Vest.si: http://www.vest.si/2009/02/15/drugacna-fotografija/
- siol – http://siol.net/kultura/novice/2009/02/emzin.aspx
- zlata leta – http://zlataleta.blog.siol.net/2009/02/11/nas-samo-rovan-slovenski-fotograf-leta/
- dnevnik.si – video – http://dnevnik.si/video/3297
- zlata leta – video – http://www.youtube.com/watch?v=dz07s33T980&eurl=http://zlataleta.blog.siol.net/2009/02/11/nas-samo-rovan-slovenski-fotograf-leta/
- Borut Peterlin blog – http://borutpeterlin.wordpress.com/2009/02/09/zmagovalec-emzinove-fotografije-leta-je-samo-rovan-in-maja-hitij-reportaza/

 • Share/Bookmark
 

15 komentarjev na “Samo Rovan zmagovalec natečaja “Fotografija leta 2009″ (Emzin)”

 1. Ana pravi:

  Samo, kdaj gremo na pijačo? Da zalijemo tole zmago in nazdravimo še na kakšno drugo :)

 2. Miha pravi:

  Ojla … sem naročnik tvojega RSSja že kar lep čas pa šele sedaj po tvojih slikah vidim, da te najbrž poznam iz OŠ…. a si iz Vipave ?

 3. samo samo pravi:

  Ja Ana, bo treba kaj na pijačo. Počakamo še do drugih rezultatov? :)
  Miha, glejga seveda iz OŠ se poznava ja. Bdanci in vrhpuolci smo sosejdje madona. :) Ej, uživej, pa oglasi se še kej.

 4. Ciril pravi:

  Bravo Samo. Sam tko naprej…naslednja postaja World press photo?! :) )

 5. chef chef pravi:

  Še enkrat čestitke.

  Pogledal sem si še pogreb tvoje none. Že dolgo me ni kaj tako presunilo. In na eni strani zajameš veselje ob poroki, na drugi pogreb…

 6. haro pravi:

  bravo.. samo!

 7. binka pravi:

  Iskrene čestitke tudi z moje strani, ki sem popoln “šalabajzar” kar se tiče fotografiranja. Zelo pa uživam ob čudovitih fotografijah velikih mojstrov kot si ti.

 8. Boštjan pravi:

  Si si zaslužil tole in ker vse skupaj spremljal iz backstagea vem, da ti niso zmeraj sijale prižgane odrske luči. :)

 9. Nataša B. pravi:

  Samo bravo!

 10. negve negve pravi:

  Fino, da je volja po fotografiranju spet prisotna.
  Če se bom kdaj poročil te vsekakor najamem.
  Dobre fotke. Zelo resnične.
  Čestitke.
  Ps.:pogreb tvoje none pa zelo prizadane (primerno za knjižno izdajo)

 11. Popi pravi:

  BRAVO SAMO
  Čestitke, rejs si dubr,mal ksnu sm te najdu.Jskou sm rezultate ENZIMA in evo ga tiča.
  Sej sm tudi jst parkrt puoslou na natečaj ma nej blu neč…..
  Škuda,ker sm že užjinn.Drgači bi te kar povabu.Tuoje dejlu na porukah je urejdnu
  vsakga dnarje,kar je rej še enkrat BRAVO.

 12. rimljancek rimljancek pravi:

  a za barvni fotoaparat pa nimaš?
  :)

  drugače pa čestitke

 13. Le Samo » Objave » Samo Rovan uspešen tudi na svetovnem poročnem fotoreporterskem nivoju pravi:

  [...] « Samo Rovan zmagovalec natečaja “Fotografija leta 2009″ (Emzin) [...]

 14. Iztok pravi:

  Samo cestitke (malo pozno, ma sem slucajno klikal po blogu).
  Se res slisi cudno, da bi izbrali porocno fotografijo, ma ko vidim tvojo serijo je tako nekonvencionalna porocna in hkrati tako domiselna, da ni prav nic cudno. Najboljs mi pa je ona s stoli… perfektno
  lp iztok

 15. Lidija pravi:

  Bravo in čestitke!!! Če se kdaj poročim, vem katerga fotografa hočem :) Le tako naprej. Fotografije svatov so mi fascinantne!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !